Conceptul de criminalitate organizata in dreptul european

de Lector univ. drd. Adrian Iacob
Orice încercare de cercetare şi explicare ştiinţifică a unui fenomen atât de complex şi dinamic, cum este cel al criminalităţii, riscă să se adauge la lunga listă a studiilor elaborate pe această temă, dacă nu se porneşte de la definirea termenilor şi conceptelor cu care se operează în majoritatea sistemelor juridice.

 

Din punct de vedere al intensităţii şi al pericolului social produs criminalitatea poate fi: ordinară (microcriminalitatea), medie şi organizată.

 

Fenomenul criminalităţii are o dimensiune naţională (respectiv suma infracţiunilor ce se comit pe teritoriul unui stat şi nu comportă aspecte de cooperare infracţională transnaţională) şi o dimensiune transnaţională (respectiv totalitatea infracţiunilor care se comit şi se consumă prin cooperarea dintre infractori care acţionează pe teritoriul mai multor state).

 

Referitor la conceptele date diferitelor tipuri de criminalitate (de drept comun, cea a afacerilor, organizată etc.) există definiţii normative (fixate de legiuitor în cuprinsul actelor normative) dar şi definiţii formulate din perspectivă criminologică, sociologică, politologică ori definiţii operaţionale date de practicienii dreptului, de organele de aplicare a legii.

 

Parlamentele ţărilor membre ale Consiliului Europei au declanşat în ultimii ani o vastă activitate de legiferare, care s-a materializat prin elaborarea de acte normative, ce au vizat modificarea codurilor penale şi noi reglementări ale unor domenii economice (finanţe, bănci, asigurări, concurenţă, fiscalitate, burse, societăţi de valori mobiliare etc.).

 

Aceste reglementări juridice, deşi cu multe imperfecţiuni au permis configurarea unor definiţii normative ale criminalităţii organizate, organizaţiilor criminale, criminalităţii afacerilor, criminalităţii informatice şi a celei financiar-bancare.

 

1.– Astfel, în art. 304 bis din Codul penal elveţian, aflat în vigoare din 1 ianuarie 2002, rezultă că, din punct de vedere al justiţiei penale, criminalitatea economică este constituită „din infracţiuni împotriva patrimoniului, falsuri în titluri, acte de corupţie, precum şi din infracţiuni de spălare de bani şi lipsă de vigilenţă în materie de operaţiuni financiare.

 

Din cuprinsul art. 260 indice 3 din Codul penal elveţian, reţinem definiţia organizaţiei criminale, ca fiind „o organizaţie formată din cel puţin trei persoane care îşi păstrează structura şi efectivul în secret şi care urmăreşte scopul de a comite acte de violenţă criminală sau de a-şi însuşi venituri prin mijloace criminale”.

..........................................................................................................................................


Adauga comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a avea acces la aceasta functionalitate.
Daca nu sunteti membru al comunitatii noastre va puteti inregistra gratuit aici.

 
Autentificare
Am uitat parola
 
 
Edward Murphy despre Cautare

Intotdeauna gasesti usor ceea ce nu cauti. Iar ceea ce cauti gasesti abia in ultimul loc in care poti cauta.

 
 
Articole
Albert FISH
Hamilton Fish s-a născut în Washington, D.C., în 1870. „Alb...
Declaratia Universala a Dreptu...
  din 10 decembrie 1948   EMITENT: ORGANIZAŢIA NAŢIUNILOR UNITE ...
Corpus Juris
  Urmare a iniţiativei Comisiei Europene, în perioada 1995 – ...
Lege nr.303 din 2004
privind statutul judecătorilor şi procurorilor din 28 iunie 2004   Pub...
Codul Deontologic al Magistrat...
CAPITOLUL IDispoziţii generaleArt. 1. - Rolul Codului deontologic al magistraţ...
Lege nr. 317/2004 Republicată
privind Consiliul Superior al Magistraturii din 1 iulie 2004 Publicată î...
Lega nr.302 din 2004
  privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală ...
Lege nr.304 din 2004
privind organizarea judiciara din 28/06/2004Republicat in Monitorul Oficial, Pa...
Recomandarea (2000)19
  A COMITETULUI DE MINIŞTRI AL STATELOR MEMBRE PRIVIND ROLUL URMĂRIRII P...
Conventia Natiunilor Unite Imp...
  PREAMBUL   Statele părţi ale prezentei Convenţii,   pre...